AD: ‘Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink’

16-02-2019

De inmiddels gepensioneerde Haagse rechter Jan Wolter Wabeke ligt onder vuur vanwege zijn rol in de vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Wabeke vertelde het vpro-radioprogramma Argos dat hij Demmink niet kende, maar die uitspraak vervolgens veranderde toen bleek dat Argos een privéfoto uit de jaren negentig in handen heeft waarop Demmink bij Wabeke thuis te zien is.

Hoogleraar Theo de Roos is van mening dat Wabeke zich daarom uit de zaak had moeten terugtrekken. De reportage van AD-redacteur Koen Voskuil, die al eerder ernstige feiten boven water haalde in de Demmink-zaak, geeft eens te meer aan hoe de rechterlijke macht zich in en rond de Demmink-zaak bij herhaling heeft vergaloppeerd.

In een reactie aan het AD bevestigt Demminks advocaat Harro Knijff dat Wabeke en Demmink elkaar in de jaren negentig "een aantal keren, ook privé, hebben ontmoet." Volgens hoogleraar straf- en procesrecht Theo de Roos had Wabeke zich moeten verschonen vanwege dit privécontact. De Roos, zelf oud-raadsheer, zegt in Argos: ,,Ik zou er niet over piekeren om zo’n zaak te behandelen. Absoluut niet.”

Omdat Wabeke zelf in opspraak is geweest vanwege een vermeend misbruikschandaal zei hij als rechter geen zedenzaken te behandelen. Toch boog hij zich in 2015 over een zedenzaak, zoals het radioprogramma Argos al eerder onthulde. Deze zaak draait om het bizarre verhaal van een destijds minderjarig meisje dat beweert herhaaldelijk te zijn misbruikt door haar vader en een groep mannen. Daar zou ook voormalig topambtenaar van justitie Joris Demmink bij betrokken zijn geweest. Het verhaal klinkt bijna te bizar om waar te zijn, maar er waren wel degelijk vreemde dingen aan de hand. Op computers van het gezin zijn kinderpornografische afbeeldingen gevonden. En twee gynaecologen verklaren na medisch onderzoek dat het meisje een bevalling heeft gehad.

De moeder van het meisje strijd er al jaren voor dat de politie onderzoek doet naar de vermeende verkrachtingen, maar haar aangiftes werden telkens geseponeerd of niet in behandeling genomen. Een trend die ook in de Demmink-zaak een onmiskenbare rode draad vormt. De vrouw startte een artikel 12-procedure, waarmee het Openbaar Ministerie kan worden gedwongen tot vervolging over te gaan. Het Gerechtshof in Den Haag, onder voorzitterschap van Wabeke, wees deze artikel 12-procedure in 2015 af zonder de betrokkenen, waaronder het meisje en haar vader, te horen. Hoogleraar strafrecht De Roos noemt dat in een uitzending van Argos op 16 februari 2019 merkwaardig. "Het is heel uitzonderlijk en in gevoelige zaken ook ongewenst dat het zonder horen van klager en beklaagde wordt afgedaan." Het verloop van de procedure noemt De Roos ook "buitengewoon vreemd". Een verzoek om uitstel van de advocaat van het misbruikte meisje werd niet in behandeling genomen. De advocaat kreeg plotseling de beslissing van de zaak in de postbus. "Niet best voor het aanzien van de rechtspraak als het op zo’n manier wordt behandeld", aldus De Roos in Argos. "Zoals het hier is gegaan, is het heel erg onbevredigend. Zeg maar rustig superslecht. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Dat je het zo afdoet."

In een eerdere reactie zei Wabeke dat hij het niét raar vindt dat hij deze zaak heeft behandeld. "Dit was geen kindermisbruikzaak. Een artikel 12-procedure is er om te controleren of het Openbaar Ministerie een juiste beslissing heeft genomen om niet te vervolgen. Het bleek dat er in deze zaak maar één bron was en dat was het meisje zelf. Op één bron kan geen vervolging plaatsvinden. Dat is een technische afweging." Volgens Wabeke hebben ‘in totaal wel acht’ rechters zich over de zaak van Lisa gebogen. Steeds leidde dat tot een afwijzing van de zaak. Hij vindt het vervelend dat hij er nu juist uitgepikt wordt. ,,Ik heb nooit iets met kinderen gehad. Dit verhaal blijft mij nu al jaren achterna zitten. Het is kletskoek.’'

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets