De Roestige Spijker: "Getuigenverhoor over Demmink kan doofpot-zaak openbreken"

13-11-2013

De Rechtbank Utrecht heeft vandaag besloten om in de zaak Demmink een getuigenverhoor toe te staan. Stichting De Roestige Spijker had daar om verzocht nadat onder anderen twee voormalige gevangenisdirecteuren meldden onder ede een verklaring inzake Demmink af te willen leggen. De rechtbank biedt hen nu de kans om zich als wettelijk getuige uit te spreken en negeert het verweer van Demmink, die zich tegen een verhoor verzette. Demmink was van 2002 tot november 2012 secretaris generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie en wordt al jarenlang beschuldigd van seks met minderjarige jongens. In een persbericht naar aanleiding van de uitspraak zegt advocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker te hopen dat het getuigenverhoor de doofpot-zaak rond Demmink zal openbreken.

De twee voormalige gevangenisdirecteuren willen onder ede bevestigen dat een vrouwelijke stafambtenaar van Justitie zich tijdens een dienstreis tegenover hen beklaagde over het feit dat zij voor Demmink ´jonge jongens´ moest regelen. In hun eerder bij een notaris vastgelegde verklaringen wordt tevens gemeld dat hogere Justitie-ambtenaren van verhalen over de escapades van Demmink moeten hebben geweten: ’Niemand durfde hierover openlijk naar buiten te treden. Dat stond gelijk aan ambtelijke zelfdoding plegen.’ De bewuste stafambtenaar houdt vol van niets te weten.

Stichting de Roestige Spijker stelt dat – in strijd met wat minister Opstelten van Justitie beweert – nooit deugdelijk onderzoek naar Demmink heeft plaatsgevonden. De verklaringen van de voormalige gevangenisdirecteuren ondersteunen de in oktober 2012 door het Algemeen Dagblad ( ’Justitiebaas had contact met pooier van jongetjes’) tegen Demmink geuite verdenkingen. Ook liggen ze in lijn met de in de VS geproduceerde documentaire ‘Dutch Injustice: when child traffickers run a nation’. In deze productie leggen Klaas Langendoen (voormalig chef van de Criminele Inlichtingendienst, CID), een oud politiechef uit Turkije en strafrechtadvocaat Adèle van der Plas voor Demmink belastende verklaringen af. Ook Langendoen en Van der Plas mogen van de Rechtbank Utrecht als getuigen worden gehoord. Hetzelfde geldt voor een man die in de documentaire zegt als minderjarige seks te hebben gehad met Demmink.

Raadsman Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker vindt de uitspraak van de Rechtbank Utrecht bemoedigend: “Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn voorgangers Hirsch Ballin en Donner hebben zich altijd fel verzet tegen waarheidsvinding in deze zaak. Deze ernstige misstand kan nu mede dankzij de uitspraak van de Utrechtse rechter alsnog publiekelijk aan de orde worden gesteld. De getuigenverhoren kunnen ertoe leiden dat in deze affaire de onderste steen boven komt. Hopelijk melden zich nu de zaak wordt opengebroken méér mensen met informatie.”

Volgens Matthijs Kaaks ziet Stichting De Roestige Spijker het als een maatschappelijke plicht om weerstand te bieden aan met name het ministerie van Veiligheid en Justitie: “Dat verhindert stelselmatig een objectief en openbaar feitenonderzoek. Illustratief is de afspraak tussen minister Opstelten en Demmink dat al zijn huidige en toekomstige juridische kosten die samenhangen met beschuldigingen inzake het misbruik van minderjarigen volledig door de Staat worden vergoed.”

Het doel van Stichting De Roestige Spijker is het bestrijden van doofpotpolitiek en de bevordering van onderzoeksjournalistiek, gericht op het onthullen van misstanden. De naam verwijst naar een publicatie van columnist Jan Bennink op de Volkskrant-site. Hij schreef op 13 januari 2013 over “De drie roestige spijkers die Nederland doen etteren”. Eén van de ‘roestige spijkers’ is volgens hem de nooit goed uitgezochte Demmink-affaire.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets