25-05-2014
Hij zit pas sinds begin april in de Tweede Kamer voor de SP en al in zijn eerste weken zette hij zijn tanden in de Demmink-zaak. Michiel van Nispen verwonderde zich over de uitspraken van minister Opstelten ( Het was niks, het is niks en het wordt niks) en in het bijzonder de kromme uitspraken van de minister-president om de rol van Opstelten weer recht te praten. Reden om schriftelijke vragen aan de premier te stellen.
En dat was voor de premier op zijn beurt weer reden om daarop antwoorden te formuleren waar niemand wijzer van wordt. In een column op ThePostOnline schrijft Van Nispen dat zowel Opstelten als Rutte daarmee "een scheve schaats" reden op het gebied van de scheiding der machten, "een belangrijk onderdeel van de rechtsstaat".
In de column constateert Van Nispen dat "de minister die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie de kwalificatie ‘het wordt niks’ niet zou behoren te geven als het gaat over een lopend strafrechtelijk onderzoek. Dat is voorsorteren op de uitkomsten, de suggestie wekken dat je al weet wat er uit gaat komen, en erger nog: het kan de indruk wekken dat je de resultaten zelfs kunt beïnvloeden. Dergelijke uitspraken voeden het wantrouwen in het strafrechtelijk systeem."
Rutte, die op 17 april 2014 zei dat Opstelten ‘zich keurig binnen de lijntjes heeft gehouden’, maakte het volgens Van Nispen "nog erger door daar aan toe te voegen dat de minister van Veiligheid en Justitie als baas van het OM ‘het geitenpad, het bruggetje’ is tussen de gescheiden machten. De minister van Veiligheid en Justitie zou zelfs ruimer gerechtigd zijn hier iets over te zeggen dan andere politici!"
"In antwoord op mijn Kamervragen draait de premier om de hete brij heen", aldus Van Nispen.
Over deze kwestie berichtte Katholiek Nieuwsblad dat het draaien van Rutte en Opstelten in de affaire Demmink hun nog kan opbreken. KN schreef dit naar aanleiding van de reactie van Mathijs Kaaks, advocaat van de Roestige Spijker, die zich verheugd toonde dat het OM tegenover actualiteitenrubriek Brandpunt had laten weten dat het strafrechtelijk onderzoek naar Demmink wordt uitgebreid: het blijft niet langer beperkt tot de aangiftes van twee Turkse mannen die zeggen door Demmink te zijn misbruikt. Onder meer ook klachten van chauffeurs over Demmink worden nu strafrechtelijk onderzocht.
Kaaks gaf deze reactie op misdaadwebsite CrimeSite en liet daar weten te hopen dat de focus van het onderzoek niet alleen op het mogelijk seksueel misbruik door Demmink blijft, maar dat ook de betrokkenheid van andere ambtenaren en politici wordt onderzocht: "De top van het Ministerie van Veiligheid en Justitie dient een toonbeeld van onkreukbaarheid en onbesproken gedrag te zijn. Ministers die de deksel op de doofpot blijven drukken, stellen zich bloot aan de verdenking van corruptie."
Laatste reacties
Friday 16 August, 21:26
Ton souwer
Wie kan mij in contact brengen met Franciscus hendrikus henriette leenders destijds…
Wednesday 26 July, 00:00
Bwander
Ik weet dat demmink een vieze pedofiel is. De politie haalde mij…
Wednesday 31 May, 10:47
yvonjana ilsen
Ik verbaas me hier totaal niet meer over. Ik werd al misbruikt…
Saturday 27 May, 21:17
PraamsmaA
we zijn weer lekker bezig
Saturday 27 May, 21:17
PraamsmaA
we zijn weer lekker bezig