18-12-2013
Op 16 december heeft het Gerechtshof Arnhem de klacht behandeld van twee Turkse slachtoffers tegen de weigering van het openbaar ministerie om strafvervolging in te stellen tegen Demmink wegens verkrachting en seksueel misbruik van minderjarigen. Belangrijk in deze zaak was eerder dit jaar via de Turkse justitie opgedoken bewijs dat Demmink, in tegenstelling tot zijn eigen beweringen, in juli 1996 wel degelijk in Turkije zou zijn geweest. Volgens het Openbaar Ministerie, dat op de valreep bij de autoriteiten in Turkije nog eens navraag heeft gedaan, klopt dat ineens toch weer niet.
Advocaat Adèle van der Plas van de beide slachtoffers zei in haar pleidooi dat het hof daarmee een rad voor ogen wordt gedraaid. "Demmink genoot in die dagen de status van een diplomaat met een daarbij behorend diplomatiek paspoort. Dat houdt in dat je, als belangrijke bezoeker, al bij binnenkomst op het vliegtuig wordt opgewacht door Turkse gastheren of Nederlands ambassadepersoneel. De douane registreert binnenkomst op het vliegveld niet, het bezoek wordt niet geboekstaafd. De door het Openbaar Ministerie geleverde informatie is gebaseerd op enkele gemakzuchtige vragen aan grensautoriteiten, over het reisgedrag van Demmink zegt de informatie niets. De vondst van het Openbaar Ministerie is dan ook niets waard en misleidend," aldus Van der Plas.
De informatie dat Demmink op 20 juli 1996 wel degelijk Turkije is ingereisd is afkomstig van de Turkse officier van justitie Altay, hoewel het OM nu ineens beweert dat die informatie "niet op zijn eigen onderzoek berustte maar is aangereikt door twee aangevers". In een reactie hierop herinnert Katholiek Nieuwsblad er nog eens aan dat deze informatie rechtstreeks in strijd met het oorspronkelijke document van 22 april 2013 waarin de Turkse officier schrijft: “Uit de in– en uitreisgegevens uit het onderzoeksdossier is gebleken dat de verdachte Joris (Demmink) op 20/07/1996 Turkije is ingereisd.” Het document maakt voorts overduidelijk onderscheid tussen de gegevens uit het onderzoeksdossier en andere informatie, afkomstig van getuigen en van aangevers, klagers genoemd. De Turkse officier van justitie schrijft namelijk ook dat de pleegdatum volgens de getuige en klager juli 1996 is, aldus Van der Plas in haar persverklaring.
Het meest potsierlijk in de hele kwestie is echter misschien nog wel 'Agendagate': de agenda waarvan Demmink in 2011 beweerde dat die niet meer bestond, dook laatst plotseling op toen het toch maar beter uitkwam om te laten zien dat er op de bewuste data geen contacten met Turkse jongens stonden genoteerd. In haar pleidooi ging Van der Plas ook in op de beschikbaar gestelde pagina’s uit deze ook ineens weer opgedoken privé-agenda van Demmink. De Rijksrecherche, zo werd ter zitting duidelijk, heeft geconstateerd dat diverse gegevens in deze agenda met o.a. Tipp-ex waren gecorrigeerd. Een onderzoek naar de authenticiteit van de in de agenda vermelde gegevens wenste het Openbaar Ministerie niet meer af te wachten. Noteert u het even? Het hof doet over zes weken uitspraak.
Laatste reacties
Wednesday 8 January, 06:24
sumitihomelen
I am a private loan lender that gives out both business and…
Friday 16 August, 21:26
Ton souwer
Wie kan mij in contact brengen met Franciscus hendrikus henriette leenders destijds…
Wednesday 26 July, 00:00
Bwander
Ik weet dat demmink een vieze pedofiel is. De politie haalde mij…
Wednesday 31 May, 10:47
yvonjana ilsen
Ik verbaas me hier totaal niet meer over. Ik werd al misbruikt…
Saturday 27 May, 21:17
PraamsmaA
we zijn weer lekker bezig