Boek 'De Demmink Doofpot' luidt nieuwe fase Chipshol-affaire in (uit: Trouw)

04-06-2010

Met het gisteren gepresenteerde boek 'De Demmink Doofpot' belandt de geruchtmakende affaire rondom de ontwikkelingsmaatschappij Chipshol in een nieuwe fase. Het bedrijf kocht in 1986 zeshonderd hectare grond op Schiphol, maar werd naar eigen zeggen in de uitvoering van plannen stelselmatig tegengewerkt. Het boek, in eigen beheer uitgebracht, werd in Den Haag gepresenteerd door de 85-jarige oprichter Jan Poot en de huidige directeur, zijn 55-jarige zoon Peter.

In het boek komen enkele anonieme bronnen aan bod die een topambtenaar van het ministerie van justitie indirect beschuldigen van pedofilie. Een beschuldiging die het Openbaar Ministerie (OM) al in 2008 van tafel veegde.

De tegenwerking van Poot door de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol leidde de afgelopen jaren tot geruchtmakende rechtszaken. Zo werd Hans Westenberg, de voormalige vice-president van de rechtbank in Den Haag in 2009 naar huis gestuurd toen bleek dat hij in 1994 tijdens een lopende zaak had gebeld met een advocaat van Poot. Dat is verboden.

De reden dat Poot ten strijde trekt tegen de ambtenaar houdt verband met een voorval in 2006. Drie rechters hadden een jaar daarvoor aangekondigd dat Schiphol alle schade aan zijn bedrijf moest vergoeden. Hierna werden de magistraten vervangen. De nieuwe rechters kenden Chipshol zestien miljoen euro toe, veel minder dan de honderd miljoen waarop was gerekend.

Poot denkt nu dat van hogerhand werd ingegrepen op verzoek van de topambtenaar en noemt het 'onthutsend' dat minister Hirsch Ballin van justitie daarover zwijgt. Dat beeld werd nog eens versterkt toen de minister vorig jaar aangaf dat 'van onrechtmatigheden geen sprake was' toen bleek dat zijn topambtenaar in twee jaar tijd voor 13.000 euro gedeclareerd had aan etentjes. Poot denkt dat Schiphol de ambtenaar chanteerde met zijn vermeende pedofiele activiteiten. Nieuw is het idee van chantage niet. In 2008 klaagde de in Nederland tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin de topambtenaar tevergeefs aan. Turkije zou hem gechanteerd hebben om Baybasin te vervolgen, zo luidde de aantijging. Poot wil nu dat het OM een verkennend vooronderzoek start naar de justitiemedewerker. Maar hij heeft niet veel vertrouwen in een goede afloop. De baas van het OM, Harm Brouwer, is immers benoemd door de betrokken topambtenaar.

Ook wil Poot dat het parlement na de verkiezingen een onderzoek start. De zaak zou namelijk de 'rechtsstaat ondermijnen'. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM geeft Poot weinig kans. Het OM heeft al eerder naar deze geruchten gekeken en dat heeft niet geleid tot een verdenking.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets