Schrijfster Yvonne Keuls: "Als je lang genoeg wacht zijn alle getuigen dood"

07-01-2015

De roman 'Rapport Tommie' van schrijfster Yvonne Keuls is een heruitgave van haar boek 'Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel' uit 1985. Het is een op feiten gebaseerd verhaal over een kinderrechter die pedofiele contacten onderhoudt, en die de hand boven het hoofd wordt gehouden. Hij wordt met vervroegd pensioen gestuurd en ontsnapt aan vervolging. Yvonne Keuls was de eerste die een dergelijk misbruik openbaar durfde te maken. Ze werkte indertijd in een opvanghuis, waar ze verhalen rechtstreeks uit de mond van de slachtoffers optekende. De rechterlijke macht reageerde destijds woedend op deze roman. Er is tot heruitgave besloten omdat het onderwerp nog altijd actueel is. Ook nu houdt Keuls er rekening mee te worden bekritiseerd om het boek. "Ik hoor nog steeds van mensen: wat zeur je toch, waar bemoei je je mee? Het is jou toch niet aangedaan?"

Actualiteitenrubriek Dit is de Dag interviewde Keuls op Radio 1 naar aanleiding van de herpublicatie. Keuls noemt in het interview "de rechter en zijn vrienden allemaal jongens die bij elkaar in Leiden hadden gestudeerd, bij Minerva hadden gezeten, elkaar eeuwige trouw hadden beloofd. Hetzelfde klimaat bestaat nog steeds gelet bijvoorbeeld op de bescherming die Joris Demmink geniet." Minister Opstelten, die Demmink steeds op opvallende wijze in bescherming heeft genomen, was bij Minerva een jaargenoot van zijn latere secretaris-generaal.

De verhalen over de Haagse kinderrechter leken indertijd ronduit niet te geloven: "Ik werkte in een opvanghuis, met jongeren die door de betreffende kinderrechter naar ons toe verwezen werden. Ik kreeg hun verhalen te horen, maar die kon ik natuurlijk niet geloven omdat de kinderrechter in het bestuur zat van ons opvanghuis en alles deed, financieel en ook met psychische steun, om ons het reilen en zeilen mogelijk te maken. Het was een hele aimabele man. Als wij het niet meer zagen zitten trok hij zijn eigen portemonnee. Hij was een steun en toeverlaat, het was onmogelijk om de verhalen van die jongens te geloven. Dat deed ik ook niet. Maar ik kwam erachter dat het allemaal waar was."

Gevraagd naar het verband met de zaak-Demmink zegt Keuls:"Ik heb heel duidelijk het klimaat geschetst in het boek. Dat klimaat bestaat nog steeds en daarom ben ik blij dat het boek heruitgegeven is. Zeker als je kijkt naar de bescherming die Demmink geniet - ervan uitgaande dat hij noch schuldig noch onschuldig is bevonden omdat het niet duidelijk onderzocht is geworden - als je lang genoeg wacht zijn alle getuigen dood, hè, dat moet je niet vergeten."

Beluister het interview op de website van Dit is de Dag.


‹‹ Naar het overzicht

 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets